Ωτοβελονισμός για θεραπεία της παχυσαρκίας


Τα άτομα που δυσκολεύονται να τηρήσουν την δίαιτά τους  και συχνά λοξοδρομούν σε λάθος τροφικές επιλογές (junk food), μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά από τον ωτοβελονισμό. Ο ερεθισμός συγκεκριμένων σημείων στο πτερύγιο του αυτιού επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, ως εξής:
  • 
Διαμορφώνει εκ νέου την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού
  • Παρεμβαίνει στους ψυχολογικούς και ψυχοπαθολογικούς παράγοντες της διατροφικής συμπεριφοράς.
  • Αναστέλλει την όρεξη, ώστε το άτομο άνετα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να μπορεί να ελαττώσει τη ποσότητα της τροφής του.
  • Ως αγχολυτικό, καταπραϋντικό και αγχολυτικό μέσο (εξισορροπεί το σύστημα διαχείρισης του στρες).
  • Στηρίζει τον οργανισμό όταν επέρχεται η κόπωση και η χαλάρωση της προσπάθειας, ώστε να μην χαθεί το αποτέλεσμα που με τόσο κόπο επιτεύχθηκε.
  • Αναστέλλει την λαχτάρα (craving) για συγκεκριμένες τροφές , όπως γλυκά , ζυμαρικά , ψωμί
  • 
Αυξάνει τον μεταβολισμό που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες.



Πως εφαρμόζεται:

Τα κατάλληλα σημεία στο αυτί ερεθίζονται με μικροσκοπικές ημιμόνιμες βελόνες που περιορίζουν την όρεξη και μειώνουν. Αρχικά εφαρμόζεται 1 φορά την εβδομάδα για ένα μήνα, κάθε 15-ημέρες για τους επόμενους 2 μήνες και 1 φορά το μήνα για τους επόμενους έξι μήνες. Με τη συσκευή ωτοανίχνευσης σημείων βρίσκουμε τα κατάλληλα σημεία, στα οποία τοποθετούμε αυτοκόλλητα (που είναι στο χρώμα του δέρματος και δεν γίνονται αντιληπτά) στο αυτί. Μία μέρα πριν το προγραμματισμένο ραντεβού, ο ασθενής αφαιρεί τα αυτοκόλλητα και κατά τη διάρκεια της συνεδρείας τοποθετούνται νέα σε διαφορετικά ή στα ίδια σημεία, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα της αγωγής και της μεθόδου της ωτοανίχνευσης. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται από την πρώτη κιόλας θεραπεία, αν και η εγκατάσταση του μόνιμου αποτελέσματος καθώς και η προσαρμογή και η αφομοίωση στη νέα διατροφική συμπεριφορά απαιτεί την ολοκλήρωση της θεραπείας.