Υπογονιμότητα: Ποια η θέση του βελονισμού



O ιατρικός βελονισμός εφαρμόζεται στην δυτική ιατρική ως πρωταρχική ή συμπληρωματική θεραπεία σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφορούν την δυσμηνόρροια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης κ.α.

Υπάρχουν πολλές βιβλιογραφικές αναφορές στην εφαρμογή του βελονισμού για τη βελτίωση της γυναικείας υπογονιμότητας μέσω της δράσης του στο νευρικό / ενδοκρινικό σύστημα. Στόχος της θεραπείας είναι η διαδικασία της ωορρηξίας, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η δυσλειτουργία του άξονα υποθάλαμος – υπόφυση - ωοθήκες, η χαμηλή ροή στις αρτηρίες της μήτρας καθώς και η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.Αναλυτικότερα, συμφώνα με τις παραπάνω εργασίες ο βελονισμός βοηθά στην γονιμοποίηση γιατί επεμβαίνει στην:

Ρύθμιση των ορμονών αναπαραγωγής
Αύξηση της αιματικής ροής στις ωοθήκες και άρα στη βελτίωση της ποιότητας του ενδομητρίου
Αύξηση αποτελεσματικότητας της IVF (εξωσωματικής γονιμοποίησης) και μείωση παρενεργειών λόγω:
μείωσης του stress
πρόκλησης ωορρηξίας
βελτίωσης της ποιότητας των ωαρίων-μείωσης τονικότητας της μήτρας με συνέπεια μικρότερη χρήση γοναδοτροπίνων
μείωσης του άλγους κατά την ωοληψία
καλύτερης αιμάτωσης του ενδομητρίου κατά την εμβριομεταφορά.

  1. Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
  2. Βελτίωση της ποσότητας, της κινητικότητας και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων (στους άνδρες).

  3. Τονίζουμε ότι για την επιλογή της συμπληρωματικής δράσης του βελονισμού στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι απαραίτητη η συνεργασία των ειδικών ιατρών στην εξωσωματική γονιμοποίηση (γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων, κ.α.) του εξειδικευμένου ιατρού στα συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα βελονισμού και φυσικά η σύμφωνη γνώμη του ζευγαριού.

Η διαδικασία της θεραπείας βελονισμού περιλαμβάνει αρχική συνέντευξη με το ζευγάρι όπου γίνεται η λήψη ιστορικού και η ενημέρωση του για το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί. Εφαρμόζονται βελόνες πολύ λεπτές, μιας χρήσεως. Τοποθετούνται με ειδική τεχνική ώστε να μην ενοχλείται ο ασθενής κατά την ένθεση τους. Τα σημεία που επιλέγονται είναι σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε ιατρικές εργασίες. 
 Δεν υπάρχουν παρενέργειες.