Νευραλγία Τριδύμου Νεύρου και βελονισμός




Η νευραλγία του τριδύμου νεύρου, χαρακτηρίζεται από δυνατό και μικρής διάρκειας πόνο, που εντοπίζεται συνήθως στην κάτω γνάθο και την πλευρά του προσώπου, αλλά μπορεί επίσης να εμφανίζεται στην άνω γνάθο ή στην περιοχή του κροτάφου, του μετώπου και του ματιού.
Ο πόνος της νευραλγίας του τριδύμου μπορεί να επανέρχεται πολλές φορές την ημέρα και να προκαλείται από κινήσεις, όπως η ομιλία και η μάσηση. Συνήθως, ο ασθενής νιώθει ότι ο πόνος έχει χαρακτήρα "σαν να χτυπάει ηλεκτρικό ρεύμα".
Οφείλεται στις μη φυσιολογικές ηλεκτρικές εκφορτίσεις των κυττάρων του τριδύμου νεύρου οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να ελεγχθούν με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Πως αντιμετωπίζεται η νευραλγία τριδύμου;

Τα φάρμακα είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την νευραλγία τριδύμου. Ενώ μερικοί ασθενείς ανταποκρίνονται σε μέτριες δόσεις της θεραπείας με ένα φάρμακο και με μικροαγγειακή αποσυμπίεση, πολλοί άλλοι υποφέρουν από παρατεταμένες ανεπιτυχείς φαρμακευτικές θεραπείες. Οι μεγάλες δόσεις των φαρμάκων έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες και οι επιπλοκές που σχετίζονται με την χειρουργική επέμβαση δεν λείπουν. 


Ο βελονισμός έχει αναγνωρισθεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση με αποτελεσματική ικανότητα ανακούφισης του πόνου. Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της νευραλγίας τριδύμου. Μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες, είτε συμβατικές, είτε εναλλακτικές, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και μεμονωμένα, ως εναλλακτική θεραπεία.

 












Ο βελονισμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο σώμα και το πρόσωπο. Τυπικά 10 με 20
βελόνες χρησιμοποιούνται αν και ο αριθμός τους μπορεί να διαφέρει. Το άτομο νιώθει μόνο μια ελαφριά ενόχληση από το τσίμπημα τους. Μόλις τοποθετηθούν είτε περιστρέφονται χειροκίνητα είτε εφαρμόζεται πάνω τους μικρής έντασης ρεύμα.


Συνήθως μια συνεδρία διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά και απαιτούνται συνήθως 12-15 συνεδρίες μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων.
Πλεονεκτήματα του βελονισμού
  • Απουσία επιβλαβών και επικίνδυνων παρενεργειών. 
  • Αποτελέσματα ακόμη και σε περιπτώσεις που όλα τα άλλα απέτυχαν. 
  • Οι ασθενείς παρατηρούν ουσιαστική διαφορά με τακτικές θεραπείες. 
  • Μερική ανακούφιση αναμένεται απευθείας ακόμη και με την πρώτη συνεδρία. 
  • Είναι γενικά αναίμακτη και ανώδυνη.